Η Λευκάδα έχει αξιοθέατα μοναδικής φυσικής ομορφιάς, όπως το ακρωτήρι Λευκάτα από το οποίο πήρε το όνομά της, το νησί του Ωνάση τον Σκορπιό, τον καταρράκτη Δημοσάρη, την αρχαία πόλη Νηρίκος, το κάστρο της Αγίας Μαύρας, τον ιστορικό Ναό του Παντοκράτορα και φυσικά τις πολλές και διάσημες παραλίες, όμως ο Μικρός Γυαλός, Εγκρεμνοί, Κάθισμα, Πόρτο Κατσίκι κ.α.


Villas in Leukada - Mikros Gialos

Ακρωτήρι Λευκάτα

Το ακρωτήρι Λευκάτας βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο του νησιού, εκεί όπου κατά την αρχαιότητα υπήρχε ιερό του Απόλλωνα (το οποίο κατά την μυθολογία λέγεται ότι ίδρυσε ο Λεύκος, σύντροφος του Οδυσσέα) και ονομαζόταν Λευκάς πέτρα ή Λευκάς άκρα. Από αυτό προήλθε και το όνομα του νησιού, η Λευκάδα.
Ονομάζεται και Κάβος της Κυράς (ή της Νηράς). Από εκεί, σύμφωνα με την παράδοση, αυτοκτόνησε η Σαπφώ (αρχαία λυρική ποιήτρια από την Λέσβο) λόγω της ερωτικής απογοήτευσης που είχε από τον Φάωνα.
Ο φάρος ``Δουκάτο`` στη Λευκάδα, ξεκίνησε να λειτουργεί το 1890 με πετρέλαιο. Κατά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο παρέμεινε σβηστός και λειτούργησε ξανά το 1945 και πάλι με πετρέλαιο. Το 1950 καταστράφηκε από σεισμό και λειτούργησε προσωρινά ως αυτόματος πυρσός ασετυλίνης μέχρι το 1956 οπότε και επισκευάστηκε. Το 1986 αντικαταστάθηκαν τα μηχανήματα πετρελαίου και ξεκίνησε να λειτουργεί πλέον με ηλεκτικό ρεύμα.
Villas in Leukada - Mikros Gialos

Νησί Σκορπιός

Το 1963, ο Ωνάσης αγόρασε τον Σκορπιό, ένα μικρό νησί της Λευκάδας στο Ιόνιο.. Hταν τελείως εγκαταλελειμμένο και για να φτάσει να γίνει αυτό που έγινε, του πήρε πέντε χρόνια Φύτεψε χιλιάδες δέντρα και φυτά, έκτισε μικρούς ξενώνες και το μεταμόρφωσε σε ένα μικρό επίγειο παράδεισο
Κρυστάλλινα, πρασινογάλανα νερά. Κυπαρίσσια, λεμονιές, πορτοκαλιές και πεύκα που σχεδόν αγγίζουν τη θάλασσα. Παρτέρια με λουλούδια και πέτρινες πεζούλες. Eνας μικρός περιφερειακός δρόμος για να κάνουν οι επισκέπτες τον γύρο του νησιού με τα ανοικτά Morris αυτοκίνητα. Σημεία με ανεμπόδιστη θέα. H προβλήτα με το χαρακτηριστικό βοτσαλωτό. Mια αίσθηση ηρεμίας και ησυχίας. Ογδόντα στρέμματα παράδεισος.
O Σκορπιός ήταν το ησυχαστήριο του Aριστοτέλη Ωνάση και γι’ αυτό τίποτα πάνω στο νησί δεν ήταν κραυγαλέο ή ιδιαίτερα πολυτελές. «Aν θέλεις φώτα, πήγαινε στο Mπρόντγουεϊ», έλεγε ο Ωνάσης στην κόρη του Χριστίνα, όποτε εκείνη ήθελε πολυτέλειες.
Villas in Leukada - Mikros Gialos

Καταρράκτες Δημοσάρη

Περπατήστε στα στενά μονοπάτια κάτω από την πυκνή βλάστηση και τα θεώρατα βράχια και χαλαρώστε ακούγοντας το κρύο νερό να κάνει τον δρόμο του προς την θάλασσα.
Μπορείτε να επιλέξετε τους καταρράκτες όμως και για τον καφέ σας ! Ο Μένιος σας περιμένει κάθημερινά από τις 10 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα να σας δροσίσει με αναψυκτικά, καφέδες και κρύες μπύρες κάτω από τον μεγάλο πλάτανο.
Villas in Leukada - Mikros Gialos

Αρχαία πόλη Νήρικος

Η Νήρικος που υπήρξε μια από τις πρωτεύουσες της Λευκάδας -το κάστρο της Αγίας Μαύρας ήταν η μεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού και αργότερα η Αμαξική εκεί που είναι η σημερινή πόλη της Λευκάδας- βρισκόταν στο βορειοανατολικό μέρος του νησιού. Εκτείνονταν από τον σημερινό οικισμό του Καλλιγονίου στα βόρεια έως τις παρυφές του οικισμού Καριωτών στα νότια και από τη λοφοσειρά του Κούλμου στα δυτικά έως τις ακτές στα ανατολικά. Ένα μέρος της πόλης ήταν χτισμένο αμφιθεατρικά στις πλαγιές του Κούλμου με θέα τη θάλασσα και τις ακτές της Ακαρνανίας, ενώ το υπόλοιπο απλωνόταν στην πεδιάδα έως την παραλία.
Villas in Leukada - Mikros Gialos

Κάστρο Αγίας Μαύρας

δεσπόζει στην είσοδο του νησιού είναι ένα από τα πιο επιβλητικά μεσαιωνικά κτίσματα στην Ελλάδα και αποτελεί πρότυπο οχυρωματικής τέχνης εκείνης της εποχής. Χτίστηκε γύρω στα 1300 από τον Φράγκο ηγεμόνα Ιωάννη Ορσίνι, όταν πήρε τη Λευκάδα ως προίκα για το γάμο του με την κόρη του Δεσπότη της Ηπείρου Νικηφόρου του Α'.
Villas in Leukada - Mikros Gialos

Ναός Παντοκράτορα

Ο ναός του Παντοκράτορα, μια ακόμα ιδιωτική εκκλησία ανήκει στους απογόνους της οικογένειας Βαλαωρίτη με ξεχωριστή αξία που βρίσκεται στο κέντρο της αγοράς στην πόλη της Λευκάδας. Οι αγιογραφίες της ανήκουν σε πολύ γνωστούς Επτανήσιους αγιογράφους. Πίσω από το ιερό βήμα βρίσκεται ο τάφος του εθνικού ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, ενώ στο εσωτερικό της έχουν ταφεί κι άλλοι εξέχοντες Λευκαδίτες.
Villas in Leukada - Mikros Gialos

Παραλία Μικρός Γυαλός

Τα κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά του όρμου του Μικρού Γιαλού, που προσφέρεται για ελλιμενισμό εκδρομικών σκαφών, και το θαυμάσιο τοπίο συνθέτουν το ιδανικό περιβάλλον για απολαυστικές διακοπές και ευχάριστες αναμνήσεις.
Villas in Leukada - Mikros Gialos

Παραλία Εγκρεμνοί

Σε μια περιοχή με απόκρημνες ορθοπλαγιές, στο νοτιοδυτικό τμήμα της Λευκάδας, ένα φιδωτό μονοπάτι οδηγεί τους παραθεριστές στους Εγκρεμνούς, τη φημισμένη παραλία με την απαράμιλλη ομορφιά.
Η πλατιά αμμουδερή παραλία με την παχιά άμμο, η μοναδική θέα, οι μυρωδιές της φύσης, τα καταγάλανα νερά του ανοιχτού πελάγους συνθέτουν ένα υπέροχο περιβάλλον, ιδανικό για χαλάρωση και... φωτογράφιση!
Villas in Leukada - Mikros Gialos

Παραλία Κάθισμα

Η φημισμένη αυτή λευκαδίτικη ακρογιαλιά οφείλει την ονομασία της στο γεγονός ότι από εδώ μπορεί κανείς να απολαύσει τον ήλιο με τα μαγευτικά του χρώματα να δύει αργά και να... κάθεται για λίγο πριν χαθεί στη γραμμή του ορίζοντα, εκεί όπου η θάλασσα συναντά τον ουρανό.
Η απέραντη πλατιά αμμουδερή παραλία με τα γαλαζοπράσινα νερά, το ανοιχτό πέλαγος και η εκπληκτική θέα στο ηλιοβασίλεμα συνθέτουν ένα συναρπαστικό σκηνικό.
Villas in Leukada - Mikros Gialos

Παραλία Πόρτο Κατσίκι

Η μαγευτική παραλία απλώνεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Λευκάδας, σε μια περιοχή εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, όπου κυριαρχούν ο ήλιος, το ελληνικό φως, τα απόκρημνα βράχια, η άμμος, το γαλάζιο και το βαθύ μπλε της θάλασσας.
Το μοναδικό φυσικό ανάγλυφο, τα υπέροχα χρώματα, το σαγηνευτικό τοπίο στο Πόρτο Κατσίκι είναι, χωρίς καμία αμφιβολία, το κάτι άλλο της Λευκάδας!